Complicaţiile obezităţii

Complicaţiile obezităţii

Supraponderea şi obezitatea sunt asociate cu un risc crescut cardiovascular, de sindrom metabolic şi diabet zaharat de tip 2, boli reumatice (artrită etc), anumite tipuri de cancer, afectarea calităţii vieţii, afectarea renală sau cutanată.

La copii, riscurile sunt exponenţial mai mari, fiind asociate cu un risc crescut de a deveni adulţi obezi, de hipertensiune, de rezistenţă la insulină şi diabet la vârste mai scăzute, risc de fracturi şi dezechilibre neuropsihice. Îngrijorătoare este scăderea vârstei de apariţie a diabetului zaharat de tip 2, fapt evidenţiat în studiul lui Kitgawa et al (1998). El arata în lucrarea sa paralelismul evident între excesul ponderal şi diabet.

Riscul cardiovascular depinde de IMC şi distribuţia adipozităţii, în special cea centrală, abdominală, de durata excesului ponderal, de factorii de risc asociaţi şi de prezenţa sedentarismului. Cei mai importanţi factori de risc asociaţi sunt diabetul zaharat de tip 2, dislipidemia, hipertensiunea arterială, sindromul metabolic, hipertrofia ventriculară, sindromul de apnee în somn (SAS), apoi tabagismul, istoricul familiar etc.

Complicaţiile respiratorii (SAS şi hipoventilaţia nocturnă) sunt complicaţii care necesită o atenţie terapeutică deosebită, pentru că, netratate, pot agrava statusul cardiovascular, cu un rol important în morbiditatea şi mortalitatea asociată cu obezitatea. Cea mai importantă complicaţie respiratorie în obezitate, puţin studiată până în prezent, este sindromul de apnee în somn, factor de severitate al obezităţii. Scăderea ponderală important aduce de la sine şi ameliorarea SAS, hipoxiei nocturne şi constricţiei ventrilatorii.

Obezitatea reprezintă un factor de risc şi pentru complicaţii digestive, cele mai frecvente fiind boala de reflux gastro esofagian (BRGE) şi steatoza hepatică nonalcoolică, dar şi adenocarcinoame ale sistemului digestiv, litiaza biliară etc. Steatoza hepatică nonalcoolică este o formă de hepatită cronică, cu leziuni histologice asemănătoare cu cele din hepatită alcoolică şi care avansează de multe ori spre fibroză. Obezitatea este prima cauză de creştere a transaminazelor hepatice.

Manifestările osteoarticulare ale obezităţii sunt frecvente în rândul obezilor şi se agravează cu înaintarea în vârstă, fiind una din principalele cauze de handicap şi alterare a calităţii vieţii acestor pacienţi. Obezitatea este factor de risc pentru gonartroza femurotibială, osteoporoza, mai ales la femei, artroza, guta, dureri lombare şi radiculare ale membrelor inferioare. Însă, şi o scădere de 5-10 kg ameliorează riscul şi simptomatologia gonartrozei.

Excesul ponderal este direct asociat cu un risc crescut de cancer. Cele mai studiate au fost cancerul de sân, în special la femeile în postmenopauză, colorectal, endometrial, prostatic, al pancreasului şi colecistului.

Obezitatea severă este asociată cu o multitudine de boli, cronice şi severe, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, insuficienţă renală, imunosupresia, astm, reflux gastroesofagian, BPOC, ateroscleroza, artrită, infertilitate şi creşterea riscului de cancer de colon, sân, prostată şi ovarian.

 

Întregul articol îl găsiți pe site-ul:

https://www.revistagalenus.ro/nutritie-si-farmacie/expansiunea-patologiei-metabolice-%E2%88%92-epidemia-secolului-partea-i-in-prim-plan-obezitatea/

Dr. Simona Carniciu

A scris ca autor sau coautor peste 70 de articole științifice și lucrări la congresele de specialitate naționale și internaționale.

Niciun comentariu

Lasa un raspuns