
După perioadele de sărbători, este indicat să facem o balanță a alimentației, anume, să ținem măcar o săptămână de post. Este un trend internațional ca in luna ianuarie să se mănânce vegetarian. Este un trend bun, mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți să țină posturile de peste an. Sunt tot mai multe informații privind beneficiile alimentației vegetariene, filme pe Netflix, etc, sau, să completez cu părerea personală, reducerea proteinelor de origine animală este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră. În mod natural, 10-15% din alimentele pe parcursul unei zile este bine să fie proteine, din care jumate de origine animală, cealaltă jumătate de origine vegetală. Dacă ne contorizăm alimentația, o să observăm că nu este masă fără produse animale, iar ele depășesc cu mult 40-50% din ceea ce mâncăm pe parcursul unei zile.
Îmi amintesc poveștile bunicilor care consumau cam de 2 ori pe săptămână carne, în restul zilelor câte puțin din produse lactate sau ouă. Dacă ne întoarcem și mai în urmă, la origini, noi suntem concepuți să ne alimentăm exact cum o făceau bunicii noștri. Revoluția industrială din ultimele decenii a însemnat o abundență de alimente, de calitate mai slabă, cu multe calorii, cu mult zahăr rafinat și aditivi alimentari. Toate acestea într-o perioadă scurtă, ceea ce face adaptarea organismului uman, dificilă!
Cei care slăbesc, au de multe ori dificultatea de a menține greutatea atinsă. De ce? Pentru că regimurile sunt pe termen scurt, iar cei mai mulți nu adoptă apoi un stil de viață diferit. Adică de menținere. Este clar că dacă te-ai îngrășat, ai mâncat mult peste ce ai consumat prin mișcare, iar după ce slăbești, este clar că trebuie redusă cantitatea de alimente, trebuie făcut mișcare și mai ales, trebuie atenție la calitatea și tipul alimentelor consumate. Degeaba faci chirurgie metabolică, adică îți tai stomacul dacă apoi mănânci tot mici, mezeluri, dulciuri, etc.
Cei care au povești de succes, care au menținut greutatea mai mult de 5 ani, și-au schimbat stilul de viață. Nu sunt neapărat foarte stricți, dar sunt grijuli cu ce consumă, sunt conștienți permanent de greutatea lor, au grijă ca fiecare kilogram pus de sărbători sau vreun all-inclusive să fie dat jos imediat după, fără să amâne momentul.
Dacă tot am ajuns la momentul scăpat de kilograme în plus după sărbători, să ne gândim ce avem de făcut!
1. ne stabilim câte kilograme am pus și câte vrem să dăm jos.
2. suntem liniștiți și bucuroși pentru ambele perioade (cea de sărbători și cea de slăbit după). Este important să nu ne streseze acest lucru, ci să-l privim cu seninătate. Să ne bucurăm de viață în general, de alimente în particular. Atât de salata beouf sau cârnați, cât și de salate, dovlecel la cuptor, etc. Mâncarea nu este doar combustibil, este plăcere și socializare. Starea de bine când stăm la masă este foarte importantă.
3. țineți un jurnal. Acesta trebuie să conțină data, orele de somn, calitatea somnului, simptomele, orele de masă, alimentele și cantitatea lor aproximativă.
4. alegeți alimentele de cea mai bună calitate, cu cât mai puțini aditivi, zahăr sau făinuri rafinate.
În concluzie, moderația, echilibrul, starea de bine, conștientizarea sunt acele cuvinte-cheie pentru menținerea unei stări de sănătate bune, a unei greutăți dorite și a unei stări psihice liniștite.