Dieta in diabetul zaharat

Diabetul se poate controla prin dietă?

”Mișcarea este Aurul, Dieta este Argintul, Medicamentele sunt Bronzul” în diabetul zaharat (Acad. Constantin Ionescu-Tîrgoviște).

Regimul de viață este extrem de important în controlul diabetului zaharat. Sunt numeroase studii care atestă acest lucru, fiind deopotrivă important regimul alimentar, cât și mișcarea. Stilul de viață actual, modern, cu abundență alimentară, cu produse rafinate, intens procesate, cu reducerea considerabilă a timpului de mișcare, duce la creșterea riscului bolilor cronice, printre care obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, cancerul, etc.

Educația pacienților în acest sens este precară pe întreg mapamondul, provocarea fiind mare pentru specialisții în domeniu. Educația este importantă pentru aderența pacienților la tratament, atât medicamentos, cât și schimbarea stilului de viață, care face o mare diferență între persoanele cu diabet și timpul în care fac complicații.

Alimentele pe ”lista neagră” pentru diabetul zaharat sunt: uleiuri, alimente prăjite, dulciuri, carne roșie în exces, băuturile carbogazoase îndulcite, mezeluri, alimente intens procesate.

Dimensiunea porțiilor este foarte importantă ca și orarul alimentar. Obiceiurile alimentare nepotrivite și lipsa mișcării sunt unele din cauzele principale de diabet, iar faptul că nu se urmează dieta sau nu se face mișcare, sunt principalele cauze de apariție a complicațiilor diabetului zaharat.

Diabetul zaharat poate fi controlat prin îmbunătățirea cunoștințelor pacientului privind alimentația, atitudinea și practicarea acesteia.

Dr. Simona Carniciu

A scris ca autor sau coautor peste 70 de articole științifice și lucrări la congresele de specialitate naționale și internaționale.

Niciun comentariu

Lasa un raspuns