Prevenția epidemiei de obezitate începe la copil și adultul tânăr

Preventie diabet

Supraponderea și obezitatea se instalează în momentul apariției unui dezechilibru energetic (aportul alimentar (caloric), consum –  activitatea fizică, și energia eliminată), dependent de interacțiunea unor factori (mediu, genetic, etc). Acestea poate duce către numeroase probleme de sănătate, printre care: diabet zaharat de tip 2, dislipidemie, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, neoplazii etc.

Obezitatea şi patologia asociată reprezintă semnul vulnerabilității umane în fata progresului, a adaptării către un stil de viaţă modern a unei societăți bazate pe consum.

Organizația Mondială a Sănătății relatează că “Epidemia obezității este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică a secolului 21”. La nivel mondial obezitatea în rândul copiilor și adolescenților a atins niveluri epidemice. În SUA se estimează că ~15% dintre copii sunt supraponderali, iar încă ~15% sunt la risc de a deveni obezi. Două treimi din aceștia vor deveni adulți obezi. Conform unor studii naționale, prevalența supraponderii și a obezității în România este de aproximativ 65% (Studiul ORO).

Statisticile OMS prezintă o creștere considerabilă a incidenţei diabetului în special în ţările în curs de dezvoltare, unde se încadrează şi ţara noastră. Se consideră că obezitatea şi diabetul sunt componente bivalente a unei epidemii născute din stilul de viață bazat pe supra-alimentație (porții mult mai mari), alimentaţie de tip fast-food şi hipercalorică, băuturi îndulcite şi sedentarism (scăderea activităţii fizice înlocuite cu ore întregi de jocuri pe calculator).

Este bine de notat că numărul celulelor adipoase se decide încă din primii ani de viaţă, astfel încât este important ca părinții să cunoască acest risc şi să acționeze în consecință pentru a evita supraponderea/obezitatea încă din această perioadă.

O viață sănătoasă și educația în acest sens începută la vârsta copilăriei trebuie susținută în tot restul vieții, pentru a fi eficientă. Un studiu publicat în 2010, pe copii amerindieni urmăriți pe o perioadă de aproximativ 24 ani, a demonstrat că riscul de deces prematur (sub 55 ani) a fost cel puțin dublu la indivizii care au avut la vârsta copilăriei obezitate, toleranta alterată la glucoză şi hipertensiune.

Ce este de făcut? Stabilirea unui echilibru între alimentație si activitatea fizică.

Alimentația trebuie să fie echilibrată, orele de masă să fie fixe, cantitatea de alimente consumată să fie adaptată în funcție de activitatea fizică depusă în cursul zilei respective. În zilele cu activitate fizică redusă, trebuie micșorate cantitățile de grăsimi și glucide (dulciuri, pâine, cartofi, paste făinoase, orez etc). Să fie evitate pe cât posibil alimentele de tipul mezelurilor și dulciurile concentrate, preparate prin procedee nesănătoase și îmbogățite cu diverși conservanți și aditivi alimentari, prezentate în ambalaje colorate și atractive în special pentru copii.

Cea mai importantă măsură pentru obținerea și menținerea unei vieți sănătoase este încurajarea activității fizice sportive extrașcolare de orice tip, întrucât orele de educație fizică din sistemul școlar nu mai sunt suficiente, în condițiile apariției dezechilibrului dintre activitatea fizică efectuată și creșterii caloriilor ingerate. Este evident că jocurile de echipă de altădată din spatele blocurilor s-au transformat în jocuri pe calculator, promovând sedentarismul.

Articolul complet pe site-ul:

http://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/preventia_epidemiei_obezitatii_incepe_la_copil_si_adultul_tanar

Dr. Simona Carniciu

A scris ca autor sau coautor peste 70 de articole științifice și lucrări la congresele de specialitate naționale și internaționale.

Niciun comentariu

Lasa un raspuns